Ladda varumärket för prispremium

Här får du konkreta exempel på hur du kan ladda ditt företags varumärke utifrån en prispremiumstrategi. Det vill säga att kunder är villiga att betala mer för dina produkter; än för likvärdiga alternativ från konkurrenterna.

prispremium

Känslor skapar premiumpris

Grunden i all försäljning är känslor. För vem skulle skulle köpa av en leverantör de inte känner är trovärdig? Det här gäller försäljning till konsument, såväl som till företag, eftersom du alltid säljer till en eller flera ”människor”. Och enligt ekonomie doktor Niklas Bondesson och docent Johan Anselmssons forskning kan du skapa en vilja att betala mer för dina, än för likvärdiga erbjudanden från konkurrenterna, genom att adressera köparens känslor. Exempelvis gemenskap och status. Nedan ser du hur företag har gjort för att nå prispremium.

Livsstilsvarumärke väger tungt även på företagsmarknaden

Om det går att få en betaltjänst att bli trendig, som Klarna:s ”Smoooth”, då går det att göra för vilken produkt som helst. Men det kräver rediga investeringar, konkreta varumärkesstrategier och en viss gnutta mod.

Och anser man att Macintosh är vad som krävs för att man ska komma i rätt dager som privatperson, då lutar det även åt det varumärket när man är med och beslutar om företagets datorinvesteringar. Det krävs bara fler logiska argument för att rättfärdiga ett det känslomässiga valet.

Display-butiker och anläggningar

E-handeln satsar nu hårt på att sätta upp storslagna display-butiker. Många elektronik-leverantörer kräver rent av att återförsäljarna även ska finnas representerade i den fysiska världen. De vill att kunderna ska kunna gå någonstans för att klämma och känna, samt inte minst uppleva en ofta prestigefull atmosfär som inte går att förmedla via hemsidan. Härav Apple:s ambition att bygga en displaybutik i Kungsträdgården.

På telekombolaget AT&T i England brukade vi ta besökande köpare till ett stort konferensrum. Efter att ha samtalet ett tag frågade vi om de ville se mer av verksamheten. Om de sa ja tryckte vi på en knapp. Då blev den tjugo meter lång glasväggen längs ena långsidan av rummet genomskinlig, och kunden såg rakt in i övervakningscentret. Rad efter rad med skärmar, övervakningspersonal och febril aktivitet. En imponerande och förtroendeingivande syn, hela konferensrummet kommunicerade prestige.

Utbildning och certifieringsprogram

It-bolaget Cisco var framgångsrika på detta under 90-talet. Det handlade om mycket pengar, svett och tårar för att bli certifierad. Men väl i mål kan det leda till högre lön, mer inflytande och större respekt från kollegorna. Och naturligtvis höjde det statusen för Cisco som leverantör.

Få kunderna att tatuera in ditt företagsnamn

Jag kan förstå dem som vill bära en rebellisk MC-logga på huden. Men loggan för en tillverkare av lastfordon! Hatten av för Scania som verkar röra sitt varumärke från lastbilar till livsstil. Detsamma får man säga till Volvo Lastvagnar när de laddar varumärket med en avdankad men fortfarande vig kampsportlegend – och det blir viral succé.

Andra exempel på att ladda ditt varumärke för prispremium:

  • Öppna kontor på en statusadress som Stureplan.
  • Samarbeta med ikoniska livsstilsvarumärken. Som Acer-datorer gjorde med Ferrari.
  • Vip-kundsprogram eller kundklubbar med exklusivitet som kräver något av kunden för att denna ska få vara med.
  • Prestigetävlingar för kunderna och deras anställda.
  • Satsning på prestigeprojekt typ Turning Torso.
  • Ge vissa kunder tillgång till unika resurser, exempelvis forskning eller testning.
  • Försäljningskanal eller distribution som borgar för ”prestige och status”. Exempelvis återförsäljare, agent eller systemintegratörer à la NK.
  • Naturligtvis kan du förutom att satsa på prestige och status ha ett erbjudande köparna tycker har något unikt. Något de vill betala mer för. Många leverantörer anser att de har det. Tyvärr visar undersökning efter undersökning att köparna inte upplever samma sak.

För dig som är vetgirig

Företagskulturen bygger varumärket inifrån.


Dela




08-31 00 02

Mejl