Affärsplaner och processer är old-school

Jag vet en vd som sa att här håller vi på med processer. Inte kultur. Två år senare tvingades han avgå. Det är lockande att detaljstyra verksamheten. Tyvärr lämnar de dina medarbetare rådlösa när något oförutsett sker. Då kan en tydlig kultur hjälpa dem att prioritera och agera på bästa sätt. Missa inte artikeln om varför du ska hissa eller dissa planer och processer, till förmån för kulturstyrning.

Detta är den andra av tre artiklar om kultur- och beteendestyrning. Den första hittar du här: ”Alla tjatar om värdeord – släng skiten”.

Planer och processer

Det blir aldrig som du tänkt

Med ett slugt leende på läpparna lyssnade lektorn på oss studenter. Vi hade läst om att detaljstyra en nation och skapa perfekt balans mellan utbud och efterfrågan. Genialt tyckte vi, men lektorn avbröt vår lovsång och sa: ni har just läst om femårsplaner från det Sovjetiska ministerrådets statliga plankommitté. Som ni vet fungerar de inte eftersom framtiden aldrig blir som planerat.

Planer och processer fungerar bra för det förutsägbara

Du kunde beskriva vad varje arbetare skulle göra vid Henry Fords löpande band. Men inte ens där hade du kunnat täcka in det oförutsedda, som materialfel, sjukdom, elavbrott… Och idag är arbetsdagen mer komplex och oberäknelig än någonsin. Vet då inte dina medarbetare hur de ska prioritera och agera utanför planer och processer, då gör de troligtvis något av följande:

  • Väljer det som gynnar dem själva eller sin egen käpphäst. Konsekvensen blir att medarbetarna jobbar i olika riktningar, motsättningar uppstår och som värst motarbetar de varandra.
  • Tittar åt andra hållet för att inte riskera att göra fel.
  • Håller ryggen fri. Det kan betyda komplicerade, långsamma och dyra lösningar.
  • Eskalerar. Cheferna blir flaskhalsar, besluten tar tid och riskerar att bli fel eftersom de som fattar dem inte sitter i den operativa verksamheten. Det blir som att vända en oljetanker.

Processfokus riskerar bli arbetsmiljöproblem

Stress, gnäll och allmänt dålig stämning. De kan vara symtom på otydlighet, att dina medarbetare känner sig osäkra på hur de ska prioritera och agera när det oförväntade händer. Och filar du främst på processer här i nuet, då kan det gå för er som för Thomas Cook. De klamrade sig fast för länge vid sin kassako – två veckors resor till Ibiza till högt pris, som marknadsfördes via papperskataloger och resebyråer runt om i England. Och det när kunderna hade börjat boka billiga weekend-resor via nätet till andra destinationer. En självstyrande kultur hade kunnat hjälpa dem ur den fällan.

”Du blir obsolet när omvärlden förändras snabbare än dina planer och processer.”


Planer och processer är bra. Men när verkligheten skiljer sig från dem, då behöver du hjälpa kollegorna att prioritera och agera rätt i realtid. Det är här en självstyrande kultur kommer in i bilden. Läs mer om hur du utvecklar en sådan i nästa artikel i serien om kulturstyrning.

För dig som är vetgirig


Dela

08-31 00 02

Mejl