Bästa säljbeteendet för dig och din byrå: Kamraten

Drömsäljaren. Specialisten. KRÄNGAREN. Tre säljprofiler från byråvärlden som jag tidigare har lyft fram här i bulletinen. I detta nummer ska vi bekanta oss närmare med säljstilen Kamraten samt dennes för och nackdelar.

Kreatörers säljstilar: Kamraten

Kamraten kan vara du eller vem som helst på din byrå

Den här säljprofilen behöver ingen speciell personlighet eller talang. Hen kan vara intro- såväl som extrovert. Charmig såväl som charmlös. Det som utmärker en Kamrat är att hen lutar sig mot en etablerad säljmetod, lyssnar på dig och kan komma med obekväma sanningar. Även om hen alltid vill dig väl. Det är därför du får förtroende för Kamraten och ofta köper dennes idéer.

Fördel med Kamraten

För mig var det en stor befrielse att börja använda en tydlig säljmodell, som gick ut på att sälja som Kamraten. Här följer några av fördelarna:

• Jag fick kontroll. Tidigare hade jag gått på magkänsla och inte vetat vad som ledde till att jag vann en affär. Eller förlorade den. Det vara otroligt frustrerande att inte förstå vad jag kunde göra bättre för att vinna fler affärer och utvecklas som säljare.

• Jag kunde undvika att upplevas som en krängare. Det gjorde mig betydligt tryggare i min säljroll.

• Jag och mina kollegor kunde växeldra köparen till affär, eftersom vi hade fått samsyn kring vad som behövde ske för att ta en köpare från första kontakt till avslut. Det gjorde oss tajtare i gemensamma kundmöten, såväl som i förberedelserna innan och i genomgången efter. Tidigare hade vi alla haft lite olika uppfattning om vad som var vad.

Nackdel med Kamraten

På vissa byråer är avslut NU allt som räknas. Där kommer inte Kamraten till sin rätt, eftersom denne ibland prioriterar större affärer längre fram. Eller ingen affär alls, om det är bättre för kunden. Kamraten vill lägga den tid som krävs på att tillsammans med köparen förstå den fulla vidden av ett kundproblem, innan de börjar prata lösning. Naturligtvis kan Kamraten sälja in en förstudie eller en instegslösning under det första mötet. För att komma igång. Men inte sälja för säljandets skull.

En annan utmaning med Kamraten är att säljstilen kan förväxlas med vad vissa kallar relationssäljare. Säljare som främst har kontakt med existerande kunder som är lätta att umgås med. De abdikerar helt enkelt från sitt säljuppdrag och blir ordermottagare. Kamraten skulle aldrig göra på det sättet. Dennes kall är nämligen att sälja, genom att proaktivt söka efter nya kunder, eller nya personer hos existerande kunder, som hen kan hjälpa.

Om du vill hjälpa en relationssäljare att börja agera som Kamraten, ge denne en bra säljmetod att träna med. För det är precis som att förbereda sig inför ett triathlon i ett utmanande klimat. Relationssäljaren kommer inte långt med att bara läsa om hur denne ska springa, simma och cykla. Lärandet kommer först när hen praktiserar att agera Kamraten. Antingen i en trygg träningsmiljö. Eller ute hos kund. Det är när hen praktiserar och får återkoppling på sin säljstil som denne utvecklas till Kamraten.

Exempel på säljmetoder

Social Selling, Account Based Selling, Insight Selling, Solution Selling, NLP, Power Base Selling, SPIN… eller BOOMs pedagogiska metod PARKER. Vilken erkänd metod som helst är bättre än magkänsla eller någon hemsnickrad modell. Hör av dig om du vill få hjälp med att välja: 08-31 00 02 eller tommy@boom-sales.com.

För dig som är vetgirig

Så utvecklar du ett vinnande säljbeteende.

DELA
08-31 00 02

Mejl