Morgondagens byrå #2: Känd för en sak

Att bestämma vad byrån ska stå för är ofta det svåraste valet för en byrå. Varför då, kanske du frågar dig? Jo, för att kunna välja måste du välja bort. Och det ligger inte för oss människor. Därför misslyckas många byråer med detta. Men du ökar dina chanser att lyckas genom att ta avstamp i dina kunders förutsättningar som du kan läsa mer om i den första artikeln i denna serie om att skapa morgondagens byrå. Sedan kan kan du ta hjälp av texten nedan i arbetet med att välja vad du och dina kollegor ska vara kända för i framtiden.

Framtiden och dess byråer.

Känd för EN sak i framtiden

Området ni bestämmer er att bli kända för styr vem ni får tala med. Idag är det lättare för en strategisk digitalbyrå att få kundens vd intresserad, jämfört med om du ska bli känd som en generell produktionsbyrå. Om du å andra sidan har specialiserat dig på att producera stora mängder content, på många olika språk, i en stor mängd kanaler och med hög effektivitet – då kan du bli intressant för de vd:ar som har det behovet. Naturligtvis är det en mängd andra saker du behöver beakta innan du kan fatta beslut om vad byrån ska framstå som expert på. Exempelvis: byråns kompetens och resurser, kultur, kundbehov, synergi med era övriga tjänster, marknad, konkurrens, marginaler, inköpsprocess, framtid…

Fördel med vara känd för en sak

Det finns en mängd favörer med att ha en tydlig position. Från målgruppens uppfattning av er till rent produktionstekniska. Exempelvis:

  • Din byrå kan ta mer betalt om kunderna anser att det är ni som är bäst på en sak.
  • Ni vet vad ni ska paketera, dramatisera, prata om och vara experter på.
  • Ni kan lättare definiera och förstå målgruppen.
  • Ni kan lättare se i vilken ordning ni ska bearbeta olika marknadssegment.
  • Köparna vet vad de ska säga att ni är bra på till kollegor, vänner och sig själva.
  • Det är lättare att minnas din byrå.

Fyra byråexempel

Här följer några exempel på positionering. Från byråer som positionerar sig stenhårt via namn och allt, till dem som mer gör det i handling.

  1. Food & Friends, ja du hör ju på namnet vad deras specialitet är.
  2. Spoon har jobbat hårt med att göra sig kända som contentbyrå.
  3. Honesty gör sig kända för sina såpaserier som ”The phone kings” (Halebop) och ”The Sumos” (Beijer).
  4. Paradiset, reklamundret som gjorde sig kända för provocerande och ironisk reklam under 90-talet.

Du som vill leverera högt upp i värdekedjan

Var försiktig med att positionera byrån hårt utifrån något smalt trendigt begrepp. För då riskerar din byrå att flamma upp som ett tomtebloss på vd:s näthinna, för att sedan slockna lika snabbt när det begreppet är ersatt av ett annat. Det kan sluta med att du står som underleverantör av en dussinvara med prispress. En annan väg till framtiden är att helt välja bort kundens vd som partner och bli underleverantör. Det har sina fördelar, om du har partners som sköter marknadsföring och försäljning åt dig. Men dina marginaler och ditt inflytande sjunker.

Känner du dig obekväm med att ta ett strategiskt beslut för EN sak att bli känd för? Sänk ambitionen och bestäm dig för att göra byrån känd för EN sak på kampanjnivå. Eller för EN sak hos olika målgrupper.

Ingen säljcoach som varit vd på byrå

Det var ingen brist på säljcoacher när jag startade BOOM Sales 2007. Så varför skulle någon välja mig? Skälet jag fann var att det mig veterligen inte finns någon säljcoach i Sverige som har varit vd på byrå. Därför bestämde jag mig för att bli känd som ”Byråernas egen säljcoach”, även om det inte har hindrat mig och mina kollegor från att hjälpa byråer med strategiarbete. Nu ska vi bli kända som ”Byråcoachen”, så att namnet inte är begränsat till försäljning.

Mer om en ljus framtid för din byrå


DELA
08-31 00 02

Mejl