Fyra steg till en byråkultur som ger klirr i kassan

En god byråkultur ger dig möjlighet att vinna fler uppdrag och få byrån upp på banan efter covid-19, skriver Tommy Lindström på BOOM. (Artikeln publicerades i Resumé den 4 augusti 2020)

Byråkultur som ger klirr i kassan, 4 steg..

Kultur är ett accepterat beteende i en specifik miljö

Det innebär att du beter dig på ett sätt när du går på fotbollsmatch. Där går det bra att skrika glåpord åt den som bestämmer på plan. Gör du samma sak åt den som bestämmer på byrån, då kan du få sparken även om det är samma personer inblandade i båda situationerna. Det som skiljer är kulturen. Och alla byråer har en kultur vare sig de vill det eller inte. Vissa arbetar aktivt med kulturstyrning för att skapa beteenden som tar byrån till affärsmålet. För övriga blir det som det blir.

Kultur som hämmar byråns förmåga att ta affärer

Som tidigare vd på byrå var det mitt ansvar att serva kreatörerna med nya uppdrag, så att de kunde sköta sitt. Och det finns ett värde i att dela upp ansvar. Men om engagemanget för att ta in nya affärer bara finns hos ett fåtal i ledningen eller hos projektledarna, då missar din byrå affärsmöjligheter som ständigt dyker upp i övriga medarbetares vardag. I deras kundkontakter, på sociala media, på fest eller i mataffären. Och det engagemanget kan hållas tillbaka av flera saker i er kultur. Det kan handla om snäva rollbeskrivningar, att arbetet med new business ses som lågstatus eller brist på kompetens för att kunna se och fånga affärsmöjligheter (låt oss kalla den kompetensen ”affärsmannaskap”). Det kan även röra sig om att ritualer, symbolik och historier ensidigt handlar om annat än just affärsmannaskap.

Kultur som stärker byråns förmåga att ta nya uppdrag

Det finns byråer som har dubblat verksamheten med tiotals miljoner kronor på några år – genom att göra arbetet kring att ta in nya uppdrag till en lagsport. Som ett fotbollslag, där det behövs allt från bollkallar som ser till att bollen kommer in på plan till målskyttar. Vägen dit handlar om att göra motsatsen till det som är beskrivet i förra stycket och exempelvis sätta ”nya uppdrag” som en stående punkt på veckomötet. Eller att utbilda alla medarbetare i affärsmannaskap och visa hur det inte bara hjälper dem att få fler spännande uppdrag – utan även till att vinna större respekt inom sina respektive specialistområden.

”En kreatör som kan affärsmannaskap, det inger respekt.”

Jag vet inte hur många företagsledare som sagt till mig att deras tidigare byrå inte förstod deras verksamhet. Samtidigt har jag jobbat med kreatörer som förutom att vara duktiga på sitt, även kunnat visa hur det ger kunden affärsvärde. Vid dessa tillfällen har jag och kreatören varit ett tajt team som kompletterat varandra i kundmötet, utifrån våra respektive ansvarsområden. Samtidigt kan det kännas obekvämt för byråns ledning att se hur medarbetarnas affärsmannaskap utvecklas så pass mycket att de kan dra igång en konkurrerande verksamhet. Men kostnaden för att låta affärsmöjligheter passera är sannolikt större.

4 steg till en kultur som ger affärer

Om din byrå går på lågfart under corona, då kan nu vara ett bra tillfälle för att utveckla byråkulturen och stå stark när det vänder. Så här kan du göra:

 1. Sätt ett tydligt mål eller en vision för byrån.
 2. Er byråkultur förändras ständigt. Gör någon ansvarig för att den utvecklas och skapar beteenden som driver mot ert mål eller vision. Inkludera new business i er kulturstyrning vad gäller allt från kompetensutveckling i affärsmannaskap, värdegrund, vad som belönas/tillrättavisas, ger status, symboler och ritualer – till affärsplan, titlar, rollbeskrivningar, utvecklingsplaner och svaret på varför någon ska välja att ta anställning hos er eller anlita din byrå.
 3. Definiera byråns nyckelbeteenden – vilka dag efter dag ska upprepas, finslipas och driva mot målet eller visionen.
 4. Ta fram nyckeltal som mäter era nyckelbeteenden. Utvärdera dem vecko- och månadsvis samt hur väl ni rör er mot målet.

Om du ser möjligheter i detta så finns det ekonomisk hjälp att få från Tillväxtverket till att utveckla digitala verktyg, exempelvis för kulturstyrning och affärsmannaskap.

För dig som är vetgirig


DELA
FÖREDRAG PÅ HANDELSKAMMAREN OCH MARKNADSFÖRENINGEN

Från att sprita händer till att spotta i nävarna

Beslut på is, lågt engagemang bland medarbetarna, kunder som sviker… Känner du igen dig? Då är du välkommen att höra hur du och dina kollegor kan använda företagskultur och psykologi till att ta er ur coronas järngrepp, och rent av gå stärkta ut krisen. Missa inte detta föredrag. Det handlar om din byrås framtid.

Från att sprita händer till att spotta i nävarna

Föredraget kommer att ge dig insikter om

 • Dolda psykologiska benägenheter som styr under pandemin.
 • En företagskultur som tar er upp på banan igen.
 • Psykologiska premisser för att vinna tillbaka kunderna.
 • Kundfall: Nystart mitt under covid-19 gjorde bolaget starkare än innan.

Pris: kostnadsfritt

Detta får du med anmälan:

 • En plats på föredraget.
 • Presentationsmaterialet med konkreta framgångsexempel.
 • BOOM Bulletin med kunskap om beteendedesign (ca 6 ggr/år via mejl).
 • Möjlighet att ta del av kostnadsfri rådgivning kring verksamhetsutveckling med beteendedesign.

Anmäl dig nedan till något av tillfällena nedan

Begränsat med platser till Marknadsföreningen, där träffas vi fysiskt och vill hålla avstånd.


DELA
Låt oss snacka framtid

Corona har förändrat min gamla mamma. Helt plötsligt använder hon nätet till att shoppa och ta del av kultur. Själv träffar jag kunder och kollegor via video. Och flygsemester är lång bort. Kundbeteende efter kundbeteende har förändrats – vissa för alltid – min mamma kommer fortsätta att använda nätet även efter corona-krisen. Förändringarna har redan lett till nya branschstrukturer. Vissa delar har dött. Andra har fötts där företag har anpassat sig. Det är nu du måste göra dig redo, om du vill vara med när ekonomin vänder.

Låt oss snacka framtid.

Gör dig och din byrå redo nu och var med när det vänder

Tanken kan kännas malplacerad mitt i pågående kaos. Men det finns tre tunga skäl som bär upp den. Ett: ditt bolags spelplan har troligtvis förändrats och då bör du hitta nya vinnande kort. Två: du behöver engagerade medarbetare som är redo att gasa när det vänder. Tre: du kan få statligt stöd till kompetensutveckling och omställning för detta.

Exempel på frågor vi hjälper dig att besvara

 • Hur har din marknad förändrats?
 • Var är din verksamhet idag och var ska den vara imorgon?
 • Vilken företagskultur tar er effektivast dit?
 • Varför köpa av dig?
 • Varför jobba på din byrå?

Mer om upplägget >>>


DELA
08-31 00 02

Mejl