Morgondagens byrå #1: Förstå teknik kund

Byråer riskerar att missbedöma framtiden, om de bara fokuserar på tekniska landvinningar som big data, sociala och digitala plattformar. Lika viktigt är det att förstå hur dina kunders förutsättningar har förändrats. Och de strategiska val som hjälper dig att dra framtidens vinstlott. Läs denna första artikel i en serie om fem som beskriver hur du skapar morgondagens byrå.

Morgondagens byrå

Extravagans gav byråer dåligt rykte

Genom att förstå vår historia kan vi lättare sia om framtiden. På sextiotalet utmärkte sig reklambyråerna med storvulna fester, egna kockar, designade kontor och flyg i första klass. Eller rent av egna flygplansflottor hos de stora drakarna. Moderbolaget till Mc-Cann Erickson hade fem plan varav en DC7:a för chefen. Den var inredd i fransk stil med ett nedsänkt badkar, bibliotek och en stor säng. Överflödet har lämnat en bild efter sig som säger att byråer är dyra och att det finns mycket övervinster att pressa ur priserna.

Vd slänger ut reklambyrån som strategisk partner

Reklambyråernas förmåga att öka försäljningen med kreativitet gjorde dem till rådgivare åt vd. Men i början på nittiotalet skedde det en förändring, framförallt driven av börsbolag. Bakgrunden var att börskurserna hade börjat skjuta i höjden under åttiotalet. Nu blev det möjligt för aktieägare att tjäna riktigt mycket pengar, så kravet de ställde på vd:n var att denne skulle driva upp aktiekursen. Som incitament kopplades aktiens utveckling till bonusprogram. Resultatet mättes på kvartalsbasis. Som kuriosa kan nämnas att detta ledde till ett bonusregn utan tidigare skådat slag. De högsta vd-lönerna i USA gick från runt hundra miljoner kronor år 1990. Till flera miljarder år 1994. Medianlönen för USA:s 200 högst betalda vd:ar låg år 2011 på ca 1,3 miljarder kronor.

Den nya kvartalsekonomin ledde till att börs vd:ar började söka efter en ny strategisk partner, som kunde öka aktiekursen till nästa styrelsemöte. Varumärkesbyggande och säljkampanjer tog alldeles för lång tid. De fann managementkonsulterna. Experterna på finansiella analyser och snabba kursutvecklande åtgärder, som att tala om sammanslagningar, synergieffekter och kostnadsbesparingar. På senare år har även PR-byråer och teknikbolag seglat upp som vd:s högra hand.

Det finns fler skäl till att reklambyråer har förlorat vd:s öra även hos företag utanför börsen. Exempelvis lågkonjunkturerna 2003, 2008 och 2013 som ledde till att företag skar i varumärkesbyggandet, utan att dra igång det när högkonjunkturen kom. En annan orsak är att kreativitet har blivit allmängods. Idag ser sig alla som kreativa. Dessutom florerar det bland många företag en uppfattning om att reklambyråer kan ersättas med ”gratis” sociala media och system som Marketing Automation Systems, CRM och BI.

”Den traditionella reklambyrån har gått ur tiden. Länge leve byrån!”

Att tala om reklambyråer kontra digital-, social- och PR-byråer är inte längre relevant. Anledningen är att majoriteten av dagens reklambyråer besitter kompetens inom områden som nya media, digitalt och PR. Och vice versa. Även om den traditionella reklambyrån står på ett sluttande plan med arvoden som har åkt ner i källaren, tillsammans med deras status som strategisk partner, så har antalet strategiska möjligheter för dagens ”byrå” närmat sig det oändliga.

Framtidens byrå

Oavsett vilken sorts byrå du och dina kollegor har bestämt att ni ska vara, så finns det fyra fundament som bygger er framtid. Dessa är:

  1. Din byrå är känd för EN sak.
  2. Din byrå har en jämn ström av nya välbetalande kunder.
  3. Din byrå har koll på arbetstidskostnaderna.
  4. Din byrå är skalbar.

Du kanske tycker det låter självklart och trist, i jämförelse med att diskutera de senaste trendbegreppen. Men varje område innehåller en enorm framgångspotential för dig och dina kollegor.

För dig som är vetgirig


DELA
08-31 00 02

Mejl