Företagskulturen bygger varumärket inifrån

Allt annat blir bara kortsiktig yta som potentiella kunder ser igenom. Ditt företag har redan en kultur. Precis som i alla andra organisationer skapas och återskapas den dagligen av dig och dina kollegor, via era handlingar och hur ni kommunicerar sinsemellan och med omvärlden. Men arbetar ni strategiskt med företagskulturen? För att den ska leda er till framgång, genom att vara kittet som håller ihop och styr era beteenden, vad som görs och kommuniceras i verksamheten.

Varumärkestestet sker på festen

En del säger att varumärkeslöftet är synonymt med vad företaget levererar eller står för. Vi vill ta det ett steg längre och säga att det är vad ditt företag vill att två personer som möts på en fest ska säga om er – ifall ni kommer på tal. Därför gäller det att undvika pretentiöst skryt, svävande formuleringar och krångliga ord, om ni vill att varumärkeslöftet lätt ska sätta sig i minnet hos er målgrupp. Det handlar istället om vardagsspråk, ord som tillsammans verkligen är ni. Så frågan är vilken bild du vill skapa i huvudet på två festprissar och hur du ska få in den bakom deras pannben?

Varför välja ditt företag och inte en konkurrent?

Om du inte har ett tydligt svar på frågan, hur lätt är det då för en köpare att förstå varför de ska köpa era erbjudanden? Du och dina kollegor kan er verksamhet bäst. Ofta är det där problemet ligger, ni kan för mycket. Du kan säkert ange mängder av fördelar med ditt företags erbjudanden, men kan du välja ut ett fåtal som ger ett distinkt svar? Här är det värdefullt med hjälp av någon utifrån som snabbt kan skaffa sig en satellitsyn över din verksamhet och hitta er själ, ert varumärkeslöfte, och sålla avgörande konkurrensfördelar från hygienfaktorer.

För oss kan varumärken bara finnas på ett ställe, som en subjektiv bild av ditt företag i någons huvud. Helst hos er målgrupp. Skapad av anställda, produkter, vänner, hörsägen, media, reklam, sociala media, content marketing, lokaler, säljstödsmaterial, konkurrenter, hemsidan… d.v.s. via allt som påverkar målgruppens sinnen och skapar associationer till ditt företag. Det finns ingen absolut sanning kring ett företags förmåga att lösa kundproblem, besitta kompetens eller den bästa tekniken. Det handlar bara om målgruppens subjektiva upplevelse av er.

Drömmar betalar investeringen

Starka varumärken lockar till sig talanger. Starka varumärken får fler kundbesök. Starka varumärken blir tillfrågade vid upphandlingar. När det sedan är dags för köparen att skriva på och drabbas av beslutsångest, då väljs gärna det starkaste varumärket, och det behöver inte vara synonymt med den bästa leverantören.

Starka varumärken bärs fram av tydliga företagskulturer. Sådana organisationer vet hur de ska välja personal vars beteende stärker varumärket. Medarbetare som med kulturens hjälp engagerat drar åt samma håll. Inte för företagets skull, utan för deras egen. Företaget är bara en plats där de får utlopp för vad de tror på. Det är inte pengar som driver dessa människor ur sängen när väckarklockan ringer, utan hur de ska förverkliga sig själva än en dag på sin arbetsplats. Inte konstigt att kostnaden för rekrytering och personalomsättning faller, och att lönerna kan vara modesta. De anställda går ju till jobbet för sina drömmars skull.

Employee branding blir ofta klyschor

Du kanske själv har träffat dem, företagen där arbetet med företagskulturen har mynnat ut i tio budord på en kaffekopp. Floskler som är för många att komma ihåg, ens för den som har skrivit dem. Tomma snälla ord som att ”Här har vi roligt”, ”Vi brinner för vårt jobb” och ”Vi ska bli störst i världen”. Eller motsatser som att ”Vi är tävlingsmänniskor som alla vill vinna” och i nästa andetag ”Här tänker vi på varandra”. Klyschor är inga strategiska verktyg för att odla en tydlig företagskultur.

En kultur kan inte vara allt och bara snälla saker. Den måste välja bort, antingen eller, inte båda delarna – och ta jobbiga konsekvenser av valen för att sedan manifestera dem i handling. Som Greenpeace medlemmar när de kedjar sig fast på alla möjliga livsfarliga ställen. Om du vill ha hjälp med att avslöja en klyscha, då kan du spela Floskelbingo som vi kallar det. Lägg bara till ett ”inte” och se om det är ett alternativ. Här trivs vi ”inte”. Vi har ”inte” högt i tak. Vem skulle välja det? Alltså är det en trevlig floskel och inte ett strategiskt val som kräver åtaganden.
08-31 00 02

Mejl